Veel zorgorganisaties zijn bezig met het creëren van een sociaal veilige werkomgeving. Onder andere door het organiseren van dialoogsessies en theatervoorstellingen, het geven van trainingen en het aanpassen van beleid. Maar echte cultuurverandering is complex en vraagt om diepgaande kennis van menselijk gedrag. In de inspiratielezing ‘Gedrags- en cultuurverandering voor een sociaal veilige werkomgeving’ gaan we hier dieper op in en krijg je waardevolle inzichten.
Hoe krijg je medewerkers in beweging? Hoe behoud je de energie? En hoe voorkom je dat weerstand het proces stagneert? Dat hoor je op 3 april van sprekers Hans van der Loo, Roos Dohmen en Anouk Visser. We heten je harte welkom in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht.
Programma
13.00 uur: Inloop
13.30 uur: Opening door dagvoorzitter
De dagvoorzitter deze middag is Linda van der Marel, programmaleider Veiligezorg bij SoFoKleS en StAZ.
Psychologische veiligheid, gedragsverandering en veranderprocessen
Hans van der Loo, expert op het terrein van psychologische veiligheid en gedragsverandering, vertelt in deze lezing meer over:
- Het verschil tussen sociale en psychologische veiligheid;
- Hoe de veiligheidscultuurladder organisaties kan helpen te bepalen waar zij staan;
- Hoe organisaties kunnen toewerken naar safety by design: de organisatie zo vormgeven dat wenselijk gedrag zoveel mogelijk gefaciliteerd wordt.
Daarnaast neemt Hans van der Loo je tijdens de lezing mee in zijn ervaringen bij het begeleiden van veranderprocessen en geeft hij tips over hoe je om kunt gaan met gedrags- en cultuurverandering.
Pauze
De wetenschap van gedragsverandering in de zorg
Gedragspsychologen Roos Dohmen en Anouk Visser nemen je mee in de wetenschap van gedragsverandering, specifiek gericht op het bevorderen van sociale veiligheid in de zorg. We duiken in de onbewuste processen van ons brein, onderzoeken waarom gedrag veranderen zo lastig is en kijken naar hoe je weerstand om kunt zetten in vooruitgang.
Wat kan je verwachten?
- Inzicht in gedragsverandering: Hoe ontstaat gedrag en waarom werkt bewustwording vaak niet?
- Psychologische weerstanden: Wat houdt mensen tegen en hoe doorbreek je dit?
- Praktische tools en tips: Direct toepasbare technieken om een sociaal veilige werkvloer te realiseren.
Panelgesprek
Hans van der Loo, Roos Dohmen en Anouk Visser gaan onder begeleiding van dagvoorzitter Linda van der Marel in gesprek over het creëren van een sociaal veilige werkomgeving in de zorg en beantwoorden je vragen in het afsluitende panelgesprek.
Afsluiting door dagvoorzitter
16.30 uur: Borrel
Over de sprekers
Hans van der Loo
Hans van der Loo is een expert op het terrein van psychologische veiligheid en gedragsverandering. Hij is onder meer bekend als coauteur van de boeken ‘Psychologische veiligheid – zo vorm je vrijmoedige teams’ en ‘Giftig gedoe op de werkplek’.
Roos Dohmen en Anouk Visser
Drs. Roos Dohmen en drs. Anouk Visser zijn beide gedragspsycholoog en adviseren organisaties bij het realiseren van complexe gedrags- en cultuurveranderingen om psychologische en sociale veiligheid te bevorderen.
Dagvoorzitter Linda van der Marel
Linda van der Marel is opgegroeid in een echte ‘112’-familie. Ze heeft twintig jaar ervaring als verpleegkundige. In die periode heeft zij zelf ook te maken gehad met agressie en geweld in de zorg. Met een studie in risico en veiligheid op haar naam, vervult zij nu de rol van programmaleider Veiligezorg. Dit programma richt zich op het aanpakken van agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Linda´s intrinsieke motivatie om de zorg elke dag veiliger te maken, in combinatie met haar talent voor verbindingen leggen, stelt haar in staat om succesvolle samenwerkingen te creëren en concrete resultaten te bereiken.
Aanmelden
Meld je nu aan voor deze bijeenkomst. Deelname is kosteloos.
Praktische informatie
Deze bijeenkomst is bedoeld voor hr-professionals, leidinggevenden en medewerkers die binnen de algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra en umc’s werken aan gedrags- en cultuurverandering.
Tijd en locatie
We heten je van harte welkom op 3 april, van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: Bartholomeus Gasthuis, Lange Smeestraat 40 in Utrecht.