Een belangrijk thema voor ziekenhuizen in 2024 en 2025 is het creëren van een veilige werkomgeving. Dat kunnen zij nu doen dankzij een subsidie van € 25.000, vanuit de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU). De meeste ziekenhuizen richten zich op sociale en psychologische veiligheid, door bijvoorbeeld dialoogsessies en omstanderstrainingen te organiseren. Hieronder bespreken we kort per ziekenhuis of revalidatiecentrum hoe zij de komende anderhalf jaar, met behulp van de subsidie, werken aan een veilige werkomgeving.
Bernhoven: bewustwording creëren met e-module en trainingen
Bernhoven focust op het creëren van bewustwording voor een veilige samenwerking. De focus ligt hier op het volgen van een e-module en het trainen van leidinggevenden. Leidinggevenden spelen een sleutelrol, omdat zij een directe verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van het creëren van een veilige werkplek. Ook worden dialoogsessies georganiseerd voor medewerkers en specialisten in teams of vakgroepen.
Rivas: dialoogsessies en trainingen voor een veilige werkcultuur
Rivas bouwt voort op de integrale route ‘intern ongewenst gedrag’ door dialoogsessies en trainingen te organiseren. Zowel het management als de teams worden betrokken in deze teamgerichte aanpak.
Zuyderland: mentorschapstrainingen voor medewerkers
Zuyderland zet in op het ontwikkelen en implementeren van een professioneel mentorschap trainingsprogramma, waarin 35 medewerkers worden getraind als mentor. Deze mentors treden op als interne ambassadeurs voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Rijnstate: nieuwe gedragscode omstanderstrainingen
Rijnstate heeft in 2023 een nieuwe gedragscode opgesteld en gaat zich richten op de dialoog rondom samenwerking en (on)gewenst gedrag. De rol van peer-support wordt verder uitgebreid, de app ‘#zou ik wat zeggen’ geïmplementeerd en leidinggevenden, medisch coördinatoren en medisch managers krijgen e-learnings over ongewenst gedrag. Daarnaast zet Rijnstate in op ‘active bystander’ training, oftewel omstanderstraining.
Flevoziekenhuis: campagne en toneelstuk voor sociale veiligheid
Het Flevoziekenhuis wil in 2024 een campagne starten om de sociale veiligheid in het ziekenhuis te verbeteren. Onderdeel van de campagne is een toneelstuk, waarmee zij aandacht vragen voor het onderwerp en het goede gesprek willen stimuleren.
Anna Zorggroep: nieuwe gedragscode en spel voor gedragsverandering
Anna Zorggroep gaat een nieuwe gedragscode opstellen, welke zij via een interne campagne onder de aandacht brengen bij alle medewerkers. Het doel is om voor gedragsverandering zorgen, zodat er zo min mogelijk ongewenst gedrag plaatsvindt. Daarnaast worden nieuwe huisregels opgesteld voor zowel bezoekers als patiënten en worden leidinggevende en medisch specialisten getraind. Ook wordt een spel ontwikkeld dat moet leiden tot het bespreekbaar maken en houden van (on)gewenst gedrag.
Rijndam: trainingen en dialoog voor het de-escaleren van ongewenst gedrag
Rijndam gaat inzetten op bewustwording en dialoog rondom ongewenst gedrag van (familie van) patiënten en collega’s. Zij willen de dialoog aangaan met medewerkers en leidinggevenden. Daarnaast krijgen medewerkers trainingen om ongewenst en agressief gedrag te de-escaleren, waardoor zij beter kunnen ingrijpen in lastige situaties.
Slingeland Ziekenhuis: theatervoorstellingen en dialoog voor inzicht in onbewuste vooroordelen
Slingeland Ziekenhuis zet in op dialoogsessies over ongewenst gedrag en theatervoorstellingen rondom onbewuste vooroordelen. De voorstellingen belichten deze onbewuste vooroordelen en dilemma’s, en leren medewerkers hoe zij hier effectief mee om kunnen gaan.
Reinier de Graaf Groep: Psychologische Veiligheid Vergroten met Workshops en Trainingen
De focus voor Reinier de Graaf Groep ligt op het vergroten van psychologische en sociale veiligheid in de organisatie. Medewerkers uit alle lagen worden betrokken, zodat zij zich veilig en gehoord voelen in hun eigen team. Voor het MT en leden van de Raad van Bestuur wordt een workshop georganiseerd, waarin zij concrete handvatten aangereikt krijgen om in de dagelijkse praktijk aan de slag te gaan met het thema. Daarnaast wordt een meerdaagse training georganiseerd voor een multidisciplinaire groep medewerkers.
Deventer Ziekenhuis: omstandertraining en geactualiseerde regelingen voor veiligheid
Deventer Ziekenhuis zet in op omstander- en gespreksvaardigheden trainingen voor medewerkers en managers. Daarnaast worden regelingen en procedures, zoals huisregels en de klachtenregeling, geactualiseerd en verduidelijkt.
Revant: werksessies voor een overkoepelende gedragscode en sociale veiligheid
Revant ontwikkelt een overkoepelende gedragscode als vervolg op het eerdere project voor sociale veiligheid van de StAZ. Door dit project is de dialoog binnen het MT op gang gebracht en meer bewustzijn ontstaan rondom de verschillende thema’s voor sociale en psychologische veiligheid. Door werksessies per zorgeenheid en ondersteunende diensten worden medewerkers actief betrokken bij het formuleren van de code.
Netwerkbijeenkomsten
Op 19 september zijn alle projectleiders van de ziekenhuizen en revalidatiecentra voor het eerst bij elkaar gekomen tijdens een netwerkbijeenkomst. Hier zijn de inhoud van de aanvragen en de thema’s voor de vervolgbijeenkomsten besproken. In totaal worden vijf netwerkbijeenkomsten georganiseerd.